Betancuria: Het charmante historische hart van Fuerteventura

5 augustus 2023
Betancuria: Het charmante historische hart van Fuerteventura

Fuerteventura, het op één na grootste eiland van de Canarische Eilanden, is bekend om zijn prachtige stranden, indrukwekkende natuurlijke landschappen en avontuurlijke watersporten. Maar wist je dat het eiland ook een rijke geschiedenis en cultuur heeft die wachten om ontdekt te worden? Betancuria, de voormalige hoofdstad van Fuerteventura, is zo'n verborgen schat. Gelegen in een schilderachtige vallei, omringd door vulkanische bergen, biedt Betancuria een uniek inzicht in het verleden van het eiland en de Canarische cultuur. In deze blogpost nemen we je mee op een reis door de tijd en ontdekken we de fascinerende geschiedenis, prachtige architectuur en charmante sfeer van Betancuria.

Een stukje geschiedenis

Betancuria werd gesticht in 1404 door de Normandische veroveraar Jean de Béthencourt, die het eiland in naam van de Spaanse Kroon veroverde. De stad werd vernoemd naar Béthencourt en werd al snel de politieke, religieuze en culturele hoofdstad van Fuerteventura. Betancuria bleef meer dan 400 jaar de hoofdstad, totdat het in de 19e eeuw werd vervangen door La Oliva en later Puerto del Rosario.

Ondanks de vele tegenslagen, zoals invallen van piraten en plunderaars, heeft Betancuria zijn historische charme weten te behouden. De stad is nu een beschermd historisch erfgoed en een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis en cultuur van Fuerteventura.

De majestueuze kerk van Santa María

Het meest opvallende bouwwerk in Betancuria is ongetwijfeld de prachtige kerk van Santa María. Deze indrukwekkende kerk, gelegen op een heuvel met uitzicht over de stad, is een prachtig voorbeeld van Canarische architectuur en kunst.

De bouw van de kerk begon in de 15e eeuw, kort na de stichting van Betancuria, maar het duurde tot de 17e eeuw voordat het volledig werd voltooid. De kerk is meerdere keren verwoest en herbouwd, het meest recent in 1691 na een aanval van piraten. Het huidige ontwerp van de kerk is een mix van verschillende architectonische stijlen, waaronder gotisch, barok en mudéjar, die bijdragen aan zijn unieke uitstraling.

Binnenin de kerk kun je prachtige houtsnijwerken, indrukwekkende schilderijen en een prachtig altaar bewonderen. De kerk is nog steeds een actieve gebedsplaats, maar je kunt er ook een rondleiding krijgen om meer te weten te komen over de geschiedenis en architectuur.

Historische gebouwen en charmante straatjes

Naast de kerk van Santa María zijn er nog veel meer historische gebouwen en charmante straatjes te ontdekken in Betancuria. Neem de tijd om door de smalle, geplaveide straatjes te dwalen en de witgekalkte huizen met hun traditionele houten balkons te bewonderen. Je zult ook een aantal interessante standbeelden en monumenten tegenkomen die de geschiedenis en cultuur van de stad weerspiegelen.

Een van de meest opvallende historische gebouwen in Betancuria is het Casa Museo de Betancuria, gevestigd in een prachtig gerestaureerd 17e-eeuws huis. Dit museum biedt een fascinerend inzicht in het leven op Fuerteventura in de afgelopen eeuwen, met exposities over de inheemse bevolking, de Europese kolonisatie en de piratenaanvallen die het eiland teisterden.

Een ander interessant gebouw is het Convento de San Buenaventura, een voormalig franciscaner klooster uit de 17e eeuw. Hoewel het klooster grotendeels in verval is geraakt, kun je nog steeds de prachtige tuinen en het indrukwekkende uitzicht op de omliggende bergen bewonderen.

Lokale ambachten en gastronomie

Betancuria is niet alleen een historische schat, maar ook een geweldige plek om de lokale ambachten en gastronomie van Fuerteventura te ontdekken. Je vindt er verschillende ambachtelijke winkels en ateliers waar je handgemaakte keramiek, houtsnijwerk, textiel en sieraden kunt kopen. Deze unieke souvenirs zijn een geweldige manier om de Canarische cultuur en tradities mee naar huis te nemen.

Als je trek hebt gekregen na al dat verkennen, zijn er verschillende gezellige restaurants en cafés in Betancuria waar je kunt genieten van traditionele Canarische gerechten. Proef de lokale specialiteiten zoals ropa vieja (een stoofpot van vlees, groenten en kikkererwten), papas arrugadas (gekookte aardappelen met zoutkorst) en gofio (een meel gemaakt van geroosterde granen). Vergeet niet om de lokale wijnen en kazen te proberen, die op Fuerteventura worden geproduceerd.

Betancuria is een betoverende bestemming die je terugvoert naar het historische hart van Fuerteventura. Of je nu geïnteresseerd bent in architectuur, geschiedenis, lokale ambachten of gastronomie, deze charmante stad heeft voor elk wat wils. Dus als je je bezoek aan Fuerteventura wilt verrijken met een vleugje cultuur en geschiedenis, zorg er dan voor dat je Betancuria op je reisroute zet.