De beste plekken om te genieten van een eco-vakantie op Fuerteventura: van accommodaties tot activiteiten

8 mei 2023
De beste plekken om te genieten van een eco-vakantie op Fuerteventura: van accommodaties tot activiteiten

Fuerteventura, het op één na grootste Canarische eiland, staat bekend om zijn adembenemende stranden, uitgestrekte woestijnlandschappen en het hele jaar door zonnig weer. Maar wist je ook dat het eiland een ideale bestemming is voor een eco-vriendelijke vakantie? In dit artikel delen we de beste plekken om te verblijven en activiteiten om te ondernemen voor een duurzame vakantie op Fuerteventura. Zo kun je maximaal genieten van je verblijf, terwijl je rekening houdt met het milieu en de lokale gemeenschap.

Eco-vriendelijke accommodaties op Fuerteventura

1. Agroturismo La Gayria

Agroturismo La Gayria is een charmante eco-vriendelijke boerderij in het hart van Fuerteventura. Het is gevestigd in een gerestaureerd 18e-eeuws landhuis en biedt een rustige, landelijke omgeving. De eigenaren hebben zich toegelegd op het behoud van het milieu en het behoud van de traditionele Canarische cultuur. Ze verbouwen hun eigen biologische groenten en fruit en hebben een klein dierenpark met lokale diersoorten. De kamers zijn gezellig en comfortabel, en het terrein biedt tal van ontspannende plekken om te genieten van het landschap.

2. Casa de los Camellos

Casa de los Camellos is een prachtig gerestaureerd 19e-eeuws herenhuis in het historische dorpje Agüimes. Deze milieuvriendelijke accommodatie heeft een sterke nadruk op duurzaamheid en werkt samen met lokale leveranciers om biologische producten te gebruiken. De kamers zijn sfeervol ingericht met lokale kunst en ambachten, en het hotel heeft een weelderige binnenplaats waar je kunt ontspannen met een goed boek of gewoon kunt genieten van de rust.

3. Finca Verdeaurora

Finca Verdeaurora is een milieuvriendelijke boerderijaccommodatie gelegen in een prachtig landschap. Deze biologische boerderij is volledig zelfvoorzienend en werkt op zonne-energie en windenergie. Ze verbouwen ook hun eigen biologische groenten en fruit die worden gebruikt in de maaltijden die ze serveren. De accommodatie bestaat uit verschillende traditionele Canarische huizen die zijn gerenoveerd met behoud van hun oorspronkelijke charme. De omgeving is perfect om te ontspannen en te genieten van de natuur.

Duurzame activiteiten op Fuerteventura
1. Verken het Biosfeerreservaat

Fuerteventura is sinds 2009 door UNESCO erkend als een biosfeerreservaat, wat betekent dat het eiland zich inzet voor duurzaamheid en behoud van het milieu. Er zijn tal van wandel- en fietsroutes die je kunt volgen om de schoonheid van het eiland te ontdekken, zoals de Barranco de los Enamorados, de Morro Velosa en de Mirador de Guise en Ayose. Zorg ervoor dat je je afval opruimt en op de paden blijft om de natuurlijke habitat van het eiland te beschermen.

2. Bezoek het Ecomuseo La Alcogida

Het Ecomuseo La Alcogida is een openluchtmuseum dat de traditionele landelijke levensstijl van Fuerteventura laat zien. Het bestaat uit zeven gerestaureerde boerderijen met een verscheidenheid aan exposities en ambachtelijke workshops. Het is een geweldige plek om meer te leren over de geschiedenis en cultuur van het eiland en om lokale ambachten en producten te kopen.

3. Ga duurzaam surfen

Fuerteventura staat bekend om zijn geweldige surfomstandigheden, maar het is belangrijk om te kiezen voor duurzame surflessen en -praktijken. Zoek een lokale surfschool die zich inzet voor milieuvriendelijke praktijken en materialen, zoals het gebruik van ecologische zonnebrandcrème en surfboards gemaakt van duurzame materialen.

4. Neem deel aan een strandopruiming

Er zijn regelmatig vrijwilligersacties georganiseerd op Fuerteventura om de stranden schoon te houden en het zeeleven te beschermen. Neem deel aan een van deze evenementen om je steentje bij te dragen aan het behoud van de natuurlijke schoonheid van het eiland en de gezondheid van de oceanen.

5. Proef lokaal geproduceerd voedsel

Een van de beste manieren om duurzaam te reizen, is door te kiezen voor lokaal geproduceerd voedsel. Dit vermindert niet alleen de ecologische voetafdruk van je vakantie, maar ondersteunt ook de lokale economie. Proef de heerlijke Canarische gerechten zoals gofio, papas arrugadas en ropa vieja in lokale restaurants en markten.

Fuerteventura biedt een breed scala aan eco-vriendelijke accommodaties en activiteiten om je vakantie zo duurzaam en verantwoord mogelijk te maken. Door te kiezen voor een verblijf in een milieuvriendelijke accommodatie en deel te nemen aan duurzame activiteiten, kun je genieten van de prachtige natuur en cultuur van het eiland, terwijl je een positieve bijdrage levert aan het milieu en de lokale gemeenschap.