De beste plekken om te duiken met manta's op Fuerteventura: voor een unieke onderwaterervaring

9 juli 2023
De beste plekken om te duiken met manta's op Fuerteventura: voor een unieke onderwaterervaring

Fuerteventura, een van de prachtige Canarische Eilanden, is een waar paradijs voor duikliefhebbers. Het eiland staat bekend om zijn heldere water, levendige onderwaterwereld en indrukwekkende lavaformaties. Een van de meest bijzondere ervaringen die je hier kunt beleven, is het duiken met manta's. Deze majestueuze dieren zijn een genot om van dichtbij te zien en zorgen voor een onvergetelijke onderwaterervaring. In dit artikel ontdek je de beste plekken om te duiken met manta's op Fuerteventura en krijg je enkele tips om het meeste uit je duikavontuur te halen.

Duiken met manta's: wat kun je verwachten?

Manta's zijn een van de meest fascinerende wezens van de oceaan. Met een spanwijdte die kan variëren van 3 tot 7 meter, zijn ze de grootste roggen ter wereld. Ze zijn niet alleen indrukwekkend vanwege hun omvang, maar ook vanwege hun elegantie en gratie. Manta's zijn vriendelijke en nieuwsgierige dieren die vaak interactie hebben met duikers. Het is dan ook een onbeschrijfelijke ervaring om met deze majestueuze dieren te zwemmen.

Manta's zijn het hele jaar door te vinden in de wateren rond Fuerteventura, maar de beste tijd om ze te zien is tussen mei en november. Gedurende deze periode zijn er meer manta's aanwezig, wat je kans om ze te ontmoeten vergroot.

De beste duiklocaties om manta's te spotten

1. El Cotillo

El Cotillo, gelegen aan de noordwestkust van Fuerteventura, is een van de beste plekken om te duiken met manta's. Het heldere water en de diverse onderwaterfauna maken dit een ideale locatie om deze prachtige dieren te ontmoeten. De manta's worden vaak gespot bij de rotsachtige riffen rondom het eilandje Isla de Lobos, dat vlakbij El Cotillo ligt. Er zijn hier verschillende duikscholen die duiktrips naar deze locatie aanbieden, zowel voor beginners als gevorderde duikers.

2. Corralejo

Corralejo, een populaire badplaats in het noorden van Fuerteventura, is een andere geweldige plek om manta's te spotten tijdens het duiken. Deze locatie staat bekend om zijn indrukwekkende vulkanische landschappen, die onder water net zo spectaculair zijn als boven water. Manta's worden hier vaak gespot rond de rotsachtige riffen en lavatunnels, waar ze op zoek zijn naar voedsel. Duikscholen in Corralejo bieden zowel dag- als nachtduiken aan, wat je de kans geeft om manta's in verschillende omstandigheden te observeren.

3. Caleta de Fuste

Caleta de Fuste, gelegen aan de oostkust van Fuerteventura, is een uitstekende duiklocatie voor zowel beginners als gevorderde duikers. Het water is hier kalm en helder, wat het ideaal maakt voor een ontspannende duikervaring. Manta's zijn vaak te vinden bij de kunstmatige riffen die zijn aangelegd om het zeeleven te bevorderen. Deze riffen zijn een populaire plek voor manta's om te foerageren en te rusten. Duikscholen in Caleta de Fuste bieden diverse duikexcursies aan, waaronder trips naar deze manta-hotspots.

4. Morro Jable

Morro Jable, gelegen aan de zuidkust van Fuerteventura, is een ideale locatie voor het spotten van manta's. Het heldere water en de rijke onderwaterwereld maken dit een favoriete plek voor duikers en snorkelaars. Manta's zijn hier vaak te zien bij de rotsachtige riffen en zandbanken, waar ze op zoek zijn naar voedsel. Er zijn verschillende duikscholen in Morro Jable die duiktrips naar deze locatie aanbieden, geschikt voor alle niveaus.

Tips voor het duiken met manta's
  1. Wees geduldig: Manta's zijn nieuwsgierige dieren, maar het kan even duren voordat ze dichtbij durven te komen. Geef ze de tijd en ruimte om vertrouwd te raken met je aanwezigheid.

  2. Blijf kalm en ontspannen: Snel en abrupt bewegen kan manta's afschrikken. Probeer rustig te ademen en beweeg langzaam en vloeiend om de dieren op hun gemak te stellen.

  3. Raak de manta's niet aan: Hoewel manta's nieuwsgierig en vriendelijk zijn, is het belangrijk om ze niet aan te raken. Dit kan hen stress bezorgen en het natuurlijke gedrag verstoren.

  4. Houd je afstand: Probeer een afstand van minstens 3 meter te bewaren tot de manta's. Dit zorgt ervoor dat zij zich niet bedreigd voelen en jij kunt genieten van een unieke ontmoeting.

  5. Volg de instructies van je duikgids: Je duikgids kent de omgeving en het gedrag van de manta's het beste. Volg hun instructies op om een veilige en plezierige ervaring te garanderen.

Duiken met manta's op Fuerteventura is een unieke en onvergetelijke ervaring die je niet wilt missen. Door de beste locaties te kiezen en deze tips in gedachten te houden, ben je verzekerd van een geweldig duikavontuur met deze majestueuze dieren.