Faro de la Entallada: Een schitterende vuurtoren aan de oostkust van Fuerteventura

30 juli 2023
Faro de la Entallada: Een schitterende vuurtoren aan de oostkust van Fuerteventura

Fuerteventura, het op één na grootste eiland van de Canarische Eilanden, staat bekend om zijn prachtige landschappen, uitgestrekte stranden en indrukwekkende natuurlijke wonderen. Een van de meest adembenemende bezienswaardigheden op dit eiland is zonder twijfel de Faro de la Entallada, een vuurtoren die hoog prijkt op de kliffen van de oostkust van Fuerteventura. Deze architectonische parel is niet alleen een belangrijk navigatiepunt, maar ook een must-see voor iedereen die het eiland bezoekt.

Een stukje geschiedenis

De bouw van de Faro de la Entallada begon in 1953 en werd voltooid in 1954. De vuurtoren werd ontworpen door de Spaanse architect Carlos Alcon, die inspiratie haalde uit de traditionele Canarische architectuur. Hierdoor heeft de vuurtoren een unieke uitstraling die zowel modern als traditioneel aandoet.

De vuurtoren werd gebouwd om de veiligheid van de scheepvaart rond de Canarische Eilanden te verbeteren. In het verleden zijn er namelijk meerdere schepen tegen de kliffen gevaren, met rampzalige gevolgen. Dankzij de Faro de la Entallada is de navigatie rond Fuerteventura nu een stuk veiliger geworden.

De ligging: een spectaculair uitzicht

De Faro de la Entallada is gelegen op een klif aan de oostkust van Fuerteventura, vlakbij het kleine dorpje Las Playitas. De vuurtoren bevindt zich op een hoogte van 196 meter boven zeeniveau, wat zorgt voor een indrukwekkend uitzicht op de Atlantische Oceaan. Op heldere dagen kan je zelfs het naburige eiland Gran Canaria zien liggen.

Om bij de vuurtoren te komen, moet je een kronkelende weg volgen die door het ruige landschap van Fuerteventura slingert. Dit kan een uitdaging zijn, maar het is de moeite waard - het uitzicht dat je te wachten staat bij de vuurtoren is werkelijk adembenemend. De combinatie van de steile kliffen, het azuurblauwe water en de vuurtoren zelf zorgt voor een onvergetelijk panorama.

De architectuur: een mix van traditie en moderniteit

De Faro de la Entallada is een prachtig staaltje architectuur dat de traditionele Canarische bouwstijl combineert met moderne elementen. De witgekalkte muren contrasteren mooi met de groene houten deuren en ramen, waardoor de vuurtoren een charmante en rustieke uitstraling heeft.

De vuurtoren bestaat uit twee delen: de toren zelf en het naastgelegen woonhuis. De achthoekige toren is 12 meter hoog en wordt bekroond door een koepelvormig lichthuis. Het licht van de vuurtoren heeft een bereik van 16 zeemijlen (ongeveer 30 kilometer) en schijnt om de 7,5 seconden. Het woonhuis, waar vroeger de vuurtorenwachter en zijn gezin woonden, heeft nu een kleine tentoonstelling over de geschiedenis van de vuurtoren.

Een bezoek aan de Faro de la Entallada

Het bezoeken van de Faro de la Entallada is een unieke ervaring die je niet mag missen tijdens je verblijf op Fuerteventura. Hoewel de vuurtoren zelf niet toegankelijk is voor het publiek, kan je wel rondom de vuurtoren wandelen en genieten van het spectaculaire uitzicht.

Er zijn enkele wandelpaden in de omgeving die je langs de kliffen en door het ruige landschap leiden. Deze paden variëren in moeilijkheidsgraad, dus er is voor ieder wat wils. Houd er wel rekening mee dat het weer op Fuerteventura snel kan omslaan, dus zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en voldoende water en zonnebrandcrème meeneemt.

In het nabijgelegen dorpje Las Playitas vind je enkele restaurants en cafés waar je na je bezoek aan de vuurtoren kunt genieten van een lekkere maaltijd of een verfrissend drankje. Vergeet ook niet om een bezoekje te brengen aan het charmante kerkje van Las Playitas, dat dateert uit de 18e eeuw.

De Faro de la Entallada is zonder twijfel een van de mooiste bezienswaardigheden van Fuerteventura. De indrukwekkende ligging, de unieke architectuur en het adembenemende uitzicht maken dit een must-see voor iedereen die het eiland bezoekt. Of je nu een liefhebber bent van architectuur, geschiedenis of gewoon op zoek bent naar een prachtige plek om foto's te maken, de Faro de la Entallada zal je niet teleurstellen.