Molino de la Montaña: Een Gerestaureerde Windmolen in Tuineje

12 juni 2023
Molino de la Montaña: Een Gerestaureerde Windmolen in Tuineje

Fuerteventura, het op een na grootste eiland van de Canarische Eilanden, staat bekend om zijn prachtige stranden, indrukwekkende landschappen en fascinerende geschiedenis. Een van de meest interessante en unieke bezienswaardigheden op het eiland is de Molino de la Montaña, een gerestaureerde windmolen in het dorp Tuineje, die nu dienst doet als museum en cultureel centrum.

De Geschiedenis van Molino de la Montaña

Molino de la Montaña werd in de 18e eeuw gebouwd door de familie Cabrera uit het dorp Tuineje. Het was een van de vele windmolens op het eiland, die werden gebruikt om graan te malen tot meel, een essentieel ingrediënt voor het maken van gofio, een traditioneel Canarisch voedsel. Het eiland Fuerteventura heeft een lange geschiedenis van graanteelt, die teruggaat tot de pre-Spaanse tijd.

De windmolen was tot het midden van de 20e eeuw in gebruik en werd daarna verlaten en raakte in verval. In de jaren '90 besloot de lokale overheid de molen te restaureren en te transformeren in een museum en cultureel centrum, om zo het cultureel erfgoed van het eiland te behouden en bezoekers te informeren over de traditionele levenswijze van de lokale bevolking.

De Restauratie van Molino de la Montaña

De restauratie van Molino de la Montaña was een ingrijpend en zorgvuldig proces, waarbij de oorspronkelijke bouwmaterialen en technieken werden gebruikt om de molen in zijn oude glorie te herstellen. De molen is gebouwd van vulkanisch gesteente en klei, wat een typisch bouwmateriaal is voor traditionele Canarische gebouwen.

De belangrijkste structuur van de molen bestaat uit een cilindervormige basis, waarop een conische kap rust die kan draaien om de windrichting te volgen. De wieken van de molen zijn gemaakt van hout en zijn bedekt met zeildoek om de wind te vangen. Binnenin de molen bevindt zich de maalsteen die werd aangedreven door de draaiende wieken, waardoor het graan werd vermalen tot meel.

Tijdens de restauratie van de molen werd bijzondere aandacht besteed aan het behoud van de originele kenmerken en details, zoals de houten balken, het metselwerk en de maalstenen. Het resultaat is een prachtig gerestaureerd monument dat een waardevol inzicht biedt in het verleden van Fuerteventura.

Het Museum en Cultureel Centrum

Het museum in Molino de la Montaña is gewijd aan het traditionele leven op Fuerteventura, met een speciale focus op de graanteelt en het malen van graan tot meel. Bezoekers kunnen de oude maalsteen bewonderen en meer te weten komen over de verschillende graansoorten die op het eiland werden verbouwd, zoals tarwe, gerst en rogge.

Naast de tentoonstellingen over graan en de molen zelf, biedt het museum ook informatie over andere aspecten van het traditionele leven op het eiland, zoals de landbouw, veeteelt en visserij. Er zijn ook voorbeelden van traditionele Canarische kleding, gereedschappen en huishoudelijke voorwerpen tentoongesteld.

Het cultureel centrum bij Molino de la Montaña organiseert regelmatig workshops, lezingen en andere culturele evenementen om de lokale gemeenschap en bezoekers te betrekken bij het behoud en de promotie van het cultureel erfgoed van Fuerteventura. Het is een belangrijke ontmoetingsplaats voor zowel lokale bewoners als toeristen, waar de rijke geschiedenis en cultuur van het eiland gevierd worden.

Een Bezoek aan Molino de la Montaña

Molino de la Montaña ligt in het kleine dorp Tuineje, in het zuidelijke deel van Fuerteventura. Het museum is gemakkelijk te bereiken met de auto, en er is voldoende parkeergelegenheid in de buurt. Het museum is geopend van maandag tot en met vrijdag, en de toegang is gratis.

Een bezoek aan Molino de la Montaña is een unieke kans om een stukje van het verleden van Fuerteventura te ontdekken en meer te weten te komen over de traditionele levenswijze van de lokale bevolking. Het is een fascinerende en leerzame ervaring die je een dieper inzicht geeft in de rijke geschiedenis en cultuur van dit prachtige eiland.

Molino de la Montaña is een bijzonder en uniek monument op Fuerteventura, dat een waardevol inzicht biedt in de geschiedenis en cultuur van het eiland. De zorgvuldige restauratie en transformatie tot museum en cultureel centrum maken het een must-see bezienswaardigheid voor iedereen die geïnteresseerd is in de traditionele levenswijze van de Canarische Eilanden. Of je nu een lokale bewoner bent of een toerist die het eiland bezoekt, een bezoek aan Molino de la Montaña zal je ongetwijfeld een dieper inzicht geven in het fascinerende erfgoed van Fuerteventura.