Molinos de Villaverde: Functionerende Windmolens in het Noorden van Fuerteventura

18 juni 2023
Molinos de Villaverde: Functionerende Windmolens in het Noorden van Fuerteventura

Fuerteventura, een van de prachtige Canarische Eilanden, staat bekend om zijn adembenemende landschappen, witte zandstranden en kristalheldere water. Toch zijn het niet alleen de natuurlijke wonderen die dit eiland zo uniek maken. Fuerteventura heeft ook een rijke geschiedenis en cultuur, die tot uiting komt in de architectuur en tradities van het eiland. Een van de meest fascinerende overblijfselen van het verleden zijn de Molinos de Villaverde, of de windmolens van Villaverde. In dit blogartikel zullen we de geschiedenis van deze indrukwekkende constructies verkennen en ontdekken waarom ze nog steeds in gebruik zijn in het noorden van Fuerteventura.

De Geschiedenis van de Molinos de Villaverde

Windmolens zijn al eeuwenlang een integraal onderdeel van het landschap op Fuerteventura. Van oorsprong werden deze molens gebruikt voor het malen van granen, met name gerst en tarwe, die op het eiland werden verbouwd. Deze windmolens zijn ontstaan in de 18e en 19e eeuw en zijn sindsdien een belangrijk symbool geworden van de cultuur en het erfgoed van Fuerteventura.

De Molinos de Villaverde bevinden zich in het kleine dorp Villaverde, dat deel uitmaakt van de gemeente La Oliva in het noorden van het eiland. Een bijzonder kenmerk van deze windmolens is dat ze nog steeds in gebruik zijn, wat betekent dat ze nog steeds een functionele rol spelen in de lokale landbouw. Ze zijn zorgvuldig onderhouden en gerestaureerd door de lokale bevolking en toeristen kunnen ze bezoeken om een glimp op te vangen van een vervlogen tijdperk.

De Architectuur van de Molinos de Villaverde

De windmolens van Villaverde zijn gebouwd met behulp van traditionele technieken en materialen die typerend zijn voor de Canarische Eilanden. Ze zijn gemaakt van vulkanische steen, die lokaal wordt gewonnen en bijdraagt aan de karakteristieke uitstraling van de molens. De buitenmuren zijn vaak witgekalkt, wat ze een frisse en rustieke uitstraling geeft.

De Molinos de Villaverde zijn van het zogenaamde "toren-type", wat betekent dat ze bestaan uit een centrale cilindrische structuur die in hoogte varieert. Binnenin bevinden zich de molenstenen, die het graan vermalen tot meel. Aan de buitenkant zijn de wieken bevestigd aan een as die door de structuur loopt en de beweging van de wind omzet in energie om de molenstenen aan te drijven.

Een opvallend kenmerk van de Molinos de Villaverde is dat ze zijn uitgerust met een systeem dat de wieken automatisch aanpast aan de windrichting. Dit is essentieel op Fuerteventura, waar de wind vaak van richting verandert en onvoorspelbaar kan zijn. Dit systeem zorgt ervoor dat de windmolens efficiënt blijven draaien, zelfs bij wisselende weersomstandigheden.

Het Bezoeken van de Molinos de Villaverde

Voor toeristen die geïnteresseerd zijn in het ontdekken van de geschiedenis en cultuur van Fuerteventura, is een bezoek aan de Molinos de Villaverde een must. Deze windmolens zijn niet alleen een prachtig voorbeeld van traditionele Canarische architectuur, maar ook een levendig bewijs van de agrarische geschiedenis van het eiland.

Er zijn verschillende manieren om de Molinos de Villaverde te bezoeken. Een daarvan is door deel te nemen aan een georganiseerde tour, waarbij een lokale gids je meeneemt op een rondleiding door de molens en je vertelt over hun geschiedenis en functioneren. Dit is een geweldige manier om meer te weten te komen over de molens en de lokale cultuur, terwijl je ook geniet van het prachtige landschap van Fuerteventura.

Een andere optie is om de molens zelfstandig te bezoeken. Ze zijn gemakkelijk te bereiken met de auto of fiets vanuit de nabijgelegen stad La Oliva en zijn over het algemeen geopend voor bezoekers. Houd er echter rekening mee dat de openingstijden kunnen variëren, dus het is een goed idee om vooraf te controleren wanneer je van plan bent te gaan.

Molinos de Villaverde: Een Levend Erfgoed

De Molinos de Villaverde zijn een fascinerend voorbeeld van hoe de tradities en geschiedenis van Fuerteventura nog steeds in leven worden gehouden. Van hun indrukwekkende architectuur tot hun functionele rol in de lokale landbouw, deze windmolens zijn een belangrijk onderdeel van de cultuur en het erfgoed van het eiland.

Als je van plan bent om Fuerteventura te bezoeken, zorg er dan voor dat je de tijd neemt om de Molinos de Villaverde te verkennen. Ze bieden een unieke kans om een glimp op te vangen van het verleden en om meer te weten te komen over de fascinerende geschiedenis van dit prachtige eiland.