Op ontdekkingstocht: de minder bekende kanten van Fuerteventura

6 mei 2023
Op ontdekkingstocht: de minder bekende kanten van Fuerteventura

Fuerteventura, het op één na grootste eiland van de Canarische Eilanden, staat bekend om haar adembenemende stranden, kristalhelder water en indrukwekkende zandduinen. Toeristen van over de hele wereld komen hier om te genieten van de zon en de vele watersportmogelijkheden. Echter, wie verder kijkt dan de populaire toeristische trekpleisters, ontdekt dat Fuerteventura veel meer te bieden heeft. In dit blog neem ik je mee op ontdekkingstocht naar de minder bekende kanten van dit prachtige eiland.

Betancuria: het historische hart van Fuerteventura

Betancuria, in het westen van het eiland gelegen, was ooit de hoofdstad van Fuerteventura. Deze historische stad, gesticht in 1404, is vernoemd naar de Normandische veroveraar Jean de Béthencourt en is sindsdien het hart van cultureel en historisch erfgoed op het eiland. In Betancuria vind je prachtige architectuur, zoals de Santa Maria-kerk, het Casa Museo de Betancuria en het klooster Ermita de la Peña.

Wandel door de geplaveide straatjes en bewonder de traditionele Canarische huisjes met hun houten balkons en kleurrijke bloemen. In de vele kleine musea en kunstgalerieën is het mogelijk om meer te leren over de rijke geschiedenis van Fuerteventura en de lokale tradities. Betancuria is zonder twijfel een verborgen parel die je zeker niet mag missen tijdens je bezoek aan het eiland.

Barranco de los Encantados: een natuurwonder

Fuerteventura heeft een indrukwekkend vulkanisch landschap, en het meest unieke voorbeeld hiervan is het Barranco de los Encantados, ook wel de 'Ravijn der betoverden' genoemd. Dit ravijn, gelegen in het zuidwesten van het eiland, is een ware ontdekking voor natuurliefhebbers en avonturiers.

Het bijzondere aan dit ravijn zijn de imposante rotsformaties die door erosie zijn ontstaan. De rotsen hebben door de jaren heen vreemde en mysterieuze vormen aangenomen, waardoor ze lijken op gigantische beelden. Een bezoek aan Barranco de los Encantados is een unieke ervaring, waarbij je je in een andere wereld waant. Het is mogelijk om het gebied te verkennen met een gids, die je meer kan vertellen over de geologie en de legendes die zich rond deze betoverende plek vormen.

Tindaya: een heilige berg

De Tindaya-berg, gelegen in het noorden van Fuerteventura, is een bijzondere plek met een rijke geschiedenis. De berg was voor de oorspronkelijke bewoners, de Guanches, een heilige plek waar ze rituelen uitvoerden en offers brachten aan hun goden. Op de berg zijn meer dan 300 gravures te vinden die dateren uit de pre-Spaanse periode.

Een wandeling naar de top van de berg is een uitdaging, maar zeker de moeite waard. Vanaf hier heb je een adembenemend uitzicht over het eiland en de omliggende zee. Het is aan te raden om de klim te maken onder begeleiding van een gids, die je meer kan vertellen over de symbolen en de betekenis van deze heilige berg.

Los Lobos: een onbewoond eiland vol natuurschoon

Een bezoek aan het eiland Los Lobos, gelegen tussen Fuerteventura en Lanzarote, is een unieke ervaring. Dit onbewoonde eiland is een beschermd natuurgebied en is de thuisbasis van talloze zeldzame planten- en diersoorten. Los Lobos dankt zijn naam aan de zeehonden ('lobos marinos') die hier vroeger in grote aantallen leefden.

Het eiland is te bereiken met een korte boottocht vanaf Corralejo, in het noorden van Fuerteventura. Los Lobos is een paradijs voor natuurliefhebbers en vogelspotters, die hier bijzondere soorten zoals de stormvogel en de Eleonora's valk kunnen observeren. Daarnaast zijn er prachtige wandelroutes en een aantal idyllische stranden waar je in alle rust kunt genieten van de ongerepte natuur.

Cueva del Llano: een ondergronds avontuur

Een van de meest bijzondere plekken op Fuerteventura is de Cueva del Llano, een enorme lavatunnel die ontstaan is na een vulkaanuitbarsting meer dan 20.000 jaar geleden. De grot, gelegen in het noorden van het eiland, is meer dan 600 meter lang en biedt een fascinerend kijkje in het vulkanische verleden van Fuerteventura.

De Cueva del Llano is tegenwoordig opengesteld voor publiek en biedt een unieke ervaring voor avontuurlijke reizigers. Onder begeleiding van een gids daal je af in de diepten van deze indrukwekkende lavatunnel, waar je onderweg bijzondere rotsformaties en unieke diersoorten tegenkomt. Een bezoek aan de Cueva del Llano is een onvergetelijk avontuur en een echte aanrader voor wie eens iets anders wil tijdens zijn vakantie op Fuerteventura.

Fuerteventura heeft veel meer te bieden dan alleen zon, zee en strand. Ga op ontdekkingstocht en laat je verrassen door de minder bekende kanten van dit prachtige eiland. Van historische steden tot indrukwekkende natuurfenomenen en ongerepte eilanden, Fuerteventura is een bestemming die je niet snel zult vergeten.