Parque Natural de Isla de Lobos: Een Beschermd Natuurgebied met Prachtige Landschappen en Zeldzame Diersoorten

24 juni 2023
Parque Natural de Isla de Lobos: Een Beschermd Natuurgebied met Prachtige Landschappen en Zeldzame Diersoorten

Fuerteventura, een van de Canarische Eilanden, staat bekend om zijn spectaculaire stranden, kristalheldere water en indrukwekkende woestijnlandschappen. Maar er is nog een andere, minder bekende parel die dit eiland zijn charme geeft: het Parque Natural de Isla de Lobos. In dit blogbericht zullen we je meenemen op een reis door dit prachtige en unieke natuurgebied en je laten kennismaken met de flora, fauna en landschappen die het te bieden heeft.

Een introductie tot Isla de Lobos

Isla de Lobos, of Wolf Island, is een klein eilandje gelegen op slechts twee kilometer ten noordoosten van Fuerteventura. Het dankt zijn naam aan de grote populaties zeehonden ('lobos marinos' of 'zeewolven' in het Spaans) die hier ooit leefden. Hoewel de zeehonden helaas niet langer op het eiland voorkomen, biedt het nog steeds een thuis voor een breed scala aan flora en fauna.

In 1982 werd het eiland uitgeroepen tot een beschermd natuurgebied en in 1984 werd het officieel een natuurpark. Het Parque Natural de Isla de Lobos beslaat een oppervlakte van ongeveer 4,6 vierkante kilometer en omvat zowel het eiland zelf als de omringende zee.

Hoe kom je op Isla de Lobos?

Om Isla de Lobos te bereiken, neem je een korte boottocht vanuit de haven van Corralejo, gelegen aan de noordkust van Fuerteventura. De overtocht duurt ongeveer 15 minuten en boten vertrekken meerdere keren per dag. Het is belangrijk om te weten dat je een vergunning nodig hebt om het eiland te bezoeken, aangezien het aantal bezoekers per dag beperkt is om de natuurlijke omgeving te beschermen. Vergunningen kunnen gratis online worden aangevraagd bij de overheid van Fuerteventura.

Ontdek de unieke flora en fauna van Isla de Lobos

Een van de belangrijkste redenen waarom Isla de Lobos zo'n fascinerende plek is om te bezoeken, is vanwege de unieke flora en fauna die er te vinden is. Het eiland is de thuisbasis van meer dan 130 plantensoorten, waarvan sommige endemisch zijn voor het Canarische ecosysteem. Onder deze planten vind je de prachtige Euphorbia handiensis, een zeldzame, inheemse soort die alleen op Isla de Lobos en Fuerteventura voorkomt.

Het eiland is ook een paradijs voor vogelliefhebbers. Er zijn meer dan 30 vogelsoorten te vinden, waarvan sommige met uitsterven worden bedreigd. Een van de meest opvallende vogels die je op het eiland kunt spotten, is de Eleonora's valk, een zeldzame roofvogel die broedt op de kliffen van Isla de Lobos. Andere vogelsoorten die je kunt tegenkomen, zijn onder andere de Audouins meeuw, de Europese stormvogel en de Kuhls pijlstormvogel.

Zeeleven is ook overvloedig aanwezig in de wateren rondom het eiland. Het mariene reservaat rond Isla de Lobos is een belangrijke broedplaats voor vissen en andere zeedieren, zoals zeeschildpadden, roggen en verschillende soorten haaien. Tijdens het snorkelen of duiken kun je oog in oog komen te staan met deze fascinerende wezens.

Geniet van adembenemende landschappen

Naast de rijke biodiversiteit is Isla de Lobos ook de thuisbasis van enkele van de meest adembenemende landschappen die je op de Canarische Eilanden zult vinden. Het eiland bestaat uit een combinatie van vulkanische landschappen, zandduinen, zoutpannen en spectaculaire kliffen.

Een van de hoogtepunten van het eiland is de 127 meter hoge vulkaan, Montaña La Caldera. Het beklimmen van de vulkaan is een van de populairste activiteiten op Isla de Lobos en biedt een prachtig panoramisch uitzicht op het eiland en de omliggende zee. De wandeling naar de top is uitdagend maar de moeite waard, zorg er wel voor dat je voldoende water en zonnebrandcrème meeneemt.

Daarnaast zijn er verschillende wandelpaden die je meenemen naar de verschillende delen van het eiland. Een populaire route is het pad dat leidt naar de Faro de Martiño, een pittoreske vuurtoren aan de noordkant van het eiland. Het pad loopt langs de zoutpannen en biedt een uniek inzicht in de traditionele zoutwinning op het eiland.

Tips voor een bezoek aan Isla de Lobos

In conclusion, een bezoek aan Parque Natural de Isla de Lobos is een must voor natuurliefhebbers en avonturiers die Fuerteventura bezoeken. De unieke flora en fauna, adembenemende landschappen en rijke geschiedenis maken het tot een onvergetelijke bestemming die niet mag worden gemist.